Min kärlek till klädmärkena Odd Molly & ChillNorway!!!!

onsdag

Leksaker....

God morgon :)

Jag har en mycket lycklig son. Han leker just nu med en stor Transformer som han fick av morfar igår. Jag har en olycklig son också. Han fick inte en Transformer igår. Men han önskar sig en i julklapp. För det mesta köper vi inte dubletter till pojkarna, det är ju så önskvärt att de lär sig samarbeta, leka tillsammans och låna av varandra. Men även i de bästa av världar så blir det gråt och tandagnissel. Jag tycker ändå att de klarar det ganska bra. 

Vi försöker vara tämligen rättvisa, men kring födelsedagar och speciella händelser så är det ETT barn som får en sak och det måste de andra acceptera.

Vi har ju både klassiska "pojkleksaker och flickleksaker" hemma. Det skulle aldrig falla mig att göra en grej av det, en del är så påstridiga när det kommer till genustänk. Låt barn vara det de är! I vårt hem finns dockor, bilar, köksleksaker, lego, gosedjur och transformers.. Och ändå väljer Li aldrig att leka med det sistnämnda, inte heller med bilar. Luca däremot leker gärna med dockor, han ammar och han kör dem i dockvagn. Leon har jag knappt aldrig sett med en docka.

Det är sorgligt att se föräldrar bli upprörda över att deras barn leker med "fel" saker men precis lika sorgligt att inte låta barnen tillåta sig bejaka sitt kön. För att tala i klarext: Föräldrar som blir upprörda över att deras söner tycker om att klä sig i prinsesskläder och paljettskor och föräldrar som blir upprörda över att deras döttrar gör precis så. Kanske det är så att om man har bara söner eller bara döttrar i familjen, att det köps leksaker av en viss sort? Jag har ju inte erfarenhet av detta...men på förskolan och i affären finns det ju allt att välja på, om man låter sitt barn välja vill säga..

Jag tro med bestämdhet att vi är olika från scratch och självklart finns det motsatser och undantag. Jag som kvinna erkänner att jag inte alls går igång när jag ser en Hummer (bilen alltså...går förstås inte igång av skaldjuret heller ;)). Lika lite som P-O tycker det är roligt att gå igenom H&M-katalogen från pärm till pärm. Det finns kvinnor som är superintresserade av bilar och det finns kanske män som gör fejkade inköpslistor från en katalog :). Kvinnor är kvinnor och män är män. Ibland upplevs det nästan som fult att säga att vi ÄR olika. Att vi däremot skall behandla alla likvärdigt oavsett kön, rastillhörighet, sexuell läggning eller funktionshinder, det är ju en helt annan femma!

Jag menar bara att även om jag låter mina barn välja så väljer de faktiskt utifrån sitt kön.
Och varför gjorde jag detta inlägg? Vet inte ens själv faktiskt....såg bara Luca med en där stora Transformern och tänkte på igår, att Leon blev ledsen, men Li brydde sig inte alls.

Dagens outfit:
Fonda dress i vintage chalk (storlek 0)
Spoiler undertank i chocolate (storlek 1)
Leggings från Gina Tricot
Träskor från Calou












Idag har vi Skoljoggen på jobbet. Roligt med saker som går utanför schemat och ramarna! Börjar i ett annat arbetslag på morgonen, så mysigt att återse mina gamla elever! Har utvecklingssamtal på eftermiddagen och sedan är jag på fritids!

Ha det gott!!
Helåenakramar

6 kommentarer:

  1. Håller med dig!
    Jag tycker barnen ska få leka med precis vad dom vill. Om Novali vill leka med en docka eller en bil bryr jag mig inte alls om. Därimot har jag svårt att tänka mig att hon skulle välja en bil framför en docka ;o) Hon älskar att leka med typiska flickgrejer.

    Du jag har tänkt att fråga dig en sak. Visst är det i Örebro du bor? Eller är jag helt ute och cyklar nu.
    Om det är där du bor så tänkte jag fråga om du vet hur det är med boenden där? Hur är det med hyresrätter? Finns det bra/dåliga områden?
    Vet du vad priserna ligger på hus/radhus?

    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Håller helt med dig angående att det inte är hela världen om tjejer väljer "typiska tjejleksaker" bara man presenterar valmöjligheten för dem. Har bara tjejer iofs men de har aldrig varit intresserade av typiska killgrejer som Transformers el så. Däremot gör vi många könsneutrala saker som ritar, lägger pussel. De är dessutom otroligt fysiskt aktiva och tidigt motoriskt utvecklade. Min 7-åring är långt före upp i klätterträdet än ngn annan kille i klassen:-) Däremot är jag lite tudelad till att de måste dela med sig av alla sina saker. Dels kanske man får ngt i present som man blir jätteglad över och är rädd om. Inte kul att behöva låna ut den på en gång precis som det nog inte är roligt att hett vilja ha ngt men alltid behöva fråga om lov om man får låna syrrans. Försöker nog blanda lite här. Vissa saker får de lika av och vissa delar vi. Kram

    SvaraRadera
  3. Godmorgon!
    Jag håller helt & hållet med dig! Och du ska ha en eloge för att du skriver det i klartext. Jag har en son och en dotter hemma så det blir en salig blandning av leksaker. Jag tvingar inte på dottern bilar eller sonen dockor - dom är egna personer från början. Helt rätt tycker jag!
    Hälsningar Cissi

    SvaraRadera
  4. Helena, vad är en transformer?? Tror du man kan amma i Wigwamèn... c-kupa (just nu), vill köpa en men vill kunna slippa ta av den eller ha Erik under massa fint tyg.. är du med..när han ska ammas...Det ser ut så på bilderna.

    SvaraRadera
  5. Håller med dig till punkt och pricka!! Man ska bejaka barnens EGNA sidor, oavsett om de är pojkar eller flickor och oavsett vad de väljer att leka med :) Vi har ju tre töser men i vårt hem finns ändå bilar och andra så kallade "pojkleksaker", dock inga transformers, ännu... Men de får välja själva och jag kan säga att när vi är i leksaksbutiken så tittar de mest på barbiedockor och små figurer till slott etc, men också på lego och flygplan etc som kan byggas ihop. I mitt tycke ska man få syssla med sina egna intressen. Jag är inte det minsta intressead av bilar och jakt och min man är inte intresserad av varken kläder eller inredning, so be it :)
    Tänkvärt och mycket bra inlägg!!
    kram

    SvaraRadera
  6. Anna: jag bor i Örebro :) Dels kan man ju få en hyresrätt via privata fastighetsägare (kontakter!), sedan finns det de lite mer etablerade fastighetsförmedlare som t ex Behrn, Melins...det störtsa är dock ÖBO, men de har ett mycket avancerat kösystem där man måste samla poäng i många år för att få en vettig bostad...Huspriserna ligger väl på mellan 1,5 till hur högt som helst. Vi bor i ett område där det fortfarande är relativt billiga hus (men mycket hus för pengarna!)

    Maria: Jag tycker också att barnen skall ha rätt till sin egen grej om de fått en egen, de har liksom första tjing till en början, sedan är det ju bra om de kan lära sig att dela med sig och låna ut!

    Cissi: Tack :)

    Anonym: En "gubbe" som kan förvandlas till en bil, en robot o dyl...baserat på jättekända filmer :)Wigewam...hmm. den kanske inte är så vid i öppningen att du kan få fram brösten där och lite trist att ha barnet under klänningen...Skulle nog inte rekommendera den just då!

    Madeleine: Tack :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails